Elämä on valintoja, valitse paremmin

Juustoportti

Över 50 år av finsk osthistoria

Juustoportti är ett över 50-årigt familjeföretag. Juustoporttis historia kulmineras i den svarta frisiska kvigan Isabella. Denna kviga var den första i sitt ras i Sydösterbotten, den skaffades till gården Keski-Kasari i Jalasjärvi år 1965. Mjölkmängderna som Isabella producerade var betydligt större än vad man var van vid tidigare. Också kvaliteten på mjölken passare bättre till osttillverkningen. Isabellas berättelse är en viktig del av Juustoporttis historia – det är där allt började. 

Juustoportti har vuxit under de 50 åren från ett litet gårdsysteri till ett företag som sysselsätter över 200 personer. Juustoportti driver i tillägg till mejeri- och ysteriverksamheten även café- och restaurangverksamhet i Jalasjärvi och Mäntsälä samt företaget Kasvis Galleria, som tillverkar matprodukter i Kuopio. 

Know-how och spetskompetens

Juustoporttis mejeriverksamhet drivs i eget mejeri i närheten av Jalasjärvi centrum. Största delen av produkterna tillverkas i mejeriet. Juustoportti är produktionstekniskt sett ett av de modernaste mejerierna i Finland. Verksamheten baserar sig på kontinuerlig och målinriktad produktutveckling, produkternas höga kvalitet samt personalens kompetens. Hos Juustoportti investeras det modigt. 

Specialostarna tillverkas i visningsysteriet vid café-restaurangen i Jalasjärvi. Där får kunderna bekanta sig med osttillverkningen i en autentisk miljö.  

Känd för sina produkter

Juustoportti är känd speciellt för sin brödost, men även för många andra delikata produkter. I mejeriet packas den närproducerade mjölken och surmjölken. Smöret kärnas med en traditionell smörkärna. Under samma tak tillverkas också delikatesserna AB-yoghurt, gräddost, mozzarella och alla surmjölksprodukterna; gräddfil, kvark, smetana och crème fraiche. Juustoporttis produkter har redan tillverkats i årtionden, de är folkets favoriter år efter år.  Juustoporttis breda produktsortiment talar om en aktiv produktutveckling; med i produktionen finns nästan hundra egna varumärken. Därtill tillverkas kundernas varumärken i nästan lika stor skala. 

Ost med vin

Juustoportti tillverkar specialostar som är helt och hållet finländska. De tillverkas av get- och komjölk, i sortimentet finns också helt ekologiska ostar. Osttillverkning är en lång process; en del ostar ska mogna i över ett år. Styrkan i ostens smak utvecklas bl.a. enligt längden på mogningstiden. Mognadslagringen sker i en ostkällare vars fuktighet och andra förhållanden är noggrant definierade. Under lagringen får ostarna sina viktigaste egenskaper, nämligen aromen. Varje ost får en individuell behandling; ostarna vänds, torkas och borstas. I slutet av mognadsprocessen provsmakar ostmästaren ostar från varje ystning och godkänner dem, varefter ostarna kan skickas ut i världen. 

Juustoportti tillverkar flera olika specialostar, allt från milda till kraftiga smaker. En av de finaste och mest aromatiska ostarna är Juustoporttis Viinitarhurin juusto (Vinodlarens ost). Dessa ostar borstas med vin och ostmästarens örtblandning minst tre gånger i veckan. Dessa ostar kan jämföras med årgångsvinernas adel, för under den nästan ettåriga mognadslagringen förfinas smaken verkligen i och med att osten åldras. Osten Viinitarhurin juusto är definitivt en delikatess på ostbrickan. 

Juustoportti är prisbelönt

Under årens lopp har Juustoportti fått ta emot många priser. Juustoportti har belönats bl.a. som en bra arbetsgivare och som banbrytare inom den traditionella mejeribranschen. Många produkter från flera olika produktgrupper har belönats som Finlands bästa i en nationell osttävling. Juustoportti har redan drygt tio vinster.

Juustoportti i siffror

I sin produktion använder Juustoportti ca 40 miljoner liter mjölk per år, varav andelen ekologisk mjölk är ca 3 miljo-ner liter och getmjölk ca 2 miljon liter. 

Företaget sysselsätter ca 200 personer, sommartid ökas personalen med ca hundra personer. Juustoporttis omsättning är 60 miljoner euro.