29/1/2023

Juustoportin AB-jogurtit 30 vuotta!

AB-jogurtin samettinen maku kiehtoo edelleen 

Juustoportin AB-jogurttia on valmistettu jo 30 vuoden ajan

Timo ja Marjo Keski-Kasari muistavat hyvin sen hetken, jolloin AB-jogurtin tarina alkoi. ”Olimme Sveitsissä ja hotellin aamupalalla molemmat nostivat päänsä yhtä aikaa ylös. Paikallinen jogurtti oli niin hyvää”, Timo Keski-Kasari kertaa. Samettinen, lohkeava jogurtti vakuutti jo ensimmäisellä lusikallisella.Saman tien aloimme pohtia miten tämä on tehty ja onnistuisiko sen tekeminen myös meiltä”, Marjo Keski-Kasari jatkaa. 

Suomessa ei ollut 1990-luvulla tarjolla keskieurooppalaiseen tapaan valmistettuja jogurtteja. Niiden valmistamista ei pidetty edes mahdollisena. Juustoportti päätti ryhtyä ensimmäisenä valmistamaan Bifisoft-jogurtteja. Keski-Kasarit haastattelivat alan osaajia ja hankkivat tietoa. Paksun rakenteen saavuttamiseksi jogurtti päätettiin valmistaa täysmaidosta.

Todellinen läpimurto oli se, että Juustoportti oli Suomen ensimmäinen teollinen valmistaja, joka yhdisti asidofilus- ja bifido-hapatteet

Läpimurto vaati useampia koekeittoja Juustoportin Jalasjärvellä sijaitsevan liikenneaseman kellarissa. Onnistuminen ei tapahtunut ensimmäisellä kertaa, sen Timo Keski-Kasari myöntää hymyillen. Yksi opetuksista oli se, että ei saa sekoittaa. Alussa en malttanut olla tekemättä sitä. Yön aikana ei myöskään saa kurkkia kannen alle kattilaan. Jokainen keitetty erä lisäsi tietotaitoa ja johdatti lähemmäs haluttua lopputulosta. Kellarissa keitettiin päivittäin parinsadan litran erä. Kun se oli jäähtynyt, jogurtti pakattiin lasipurkkeihin ja vietiin myyntiin.  

Emme halunneet tehdä pelkästään tavallisimpia makuja

Meillä oli esimerkiksi kiivi ja mandariini vakiomakujen rinnalla, Marjo Keski-Kasari kertoo. Mustakirsikka, kahvi, tyrni ja lakka ovat valmistuksessa edelleen, Timo Keski-Kasari jatkaa. Juustoportilla haettiin jo 30 vuotta sitten oikeita makuja. Mustakirsikka löytyi Sveitsin matkoilla. Lakat poimitaan edelleen Lapista ja tyrnit ovat suomalaisia myös. Kahvi keitetään ja tislataan sen jälkeen. Sillä tavalla kahvijogurtissa on aito kahvin maku. Lasipurkkeihin pakattu jogurtti sai nopeasti positiivisen vastaanoton kahvilassa. Sitä lähettiin myös kauppoihin myyntiin, minkä myötä jogurttia alettiin pakata koneellisesti. 

Juustoportin Bifisoft-hapanmaitovalmiste valittiin Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi vuonna 1993

Kysyntä räjähti sen jälkeen, mihin emme olleet varautuneet. Se on ollut ainoa tilanne, jolloin emme ole pystyneet vastaamaan kauppaliikkeiden kysyntään. Täytyi sanoa, että laitamme teidät jonotuslistalle. Osa kauppiaista joutui odottamaan vuoroaan puolikin vuotta. Tuotanto täytyi nostaa uudelle tasolle. Juustoportti hankki entisen ompelimon, johon remontoitiin meijeritilat. Tila tuntui sillä hetkellä meidän tarpeisiin hurjan suurelta, mutta sitä ryhdyttiin remontoimaan nopeasti. Kaikki piti rakentaa uusiksi elintarviketeollisuuden tarpeisiin. 

Juustoportilla on valmistettu AB-jogurttia jo vuosikymmenien ajan

Olemme valinneet perinteisen valmistustavan, jossa ei hoppuilla, vaan annetaan jogurtin hapantua rauhassa yön yli. Silloin siitä tulee samettisen pehmeää ja erityisen hyvää. Timo Keski-Kasari sanoo, että valmistusta voitaisiin toki vauhdittaa ja tehostaa, mutta näin maku on paras. Olemme ylpeitä jogurtistamme. Toivottavasti se maistuu sinulle yhtä hyvin kuin meille!

 

Erilaisiin jogurtteihimme voi tutustua nettisivuillamme.