4/5/2021

Juustoportin Vapaat lehmät laiduntavat

Juustoportin Vapaan lehmän maito

Juustoportin Vapaat lehmät laiduntavat

Vapaiden, pihatossa asuvien lehmien ulkoilu ei ole Suomessa tavanomaista ja vain pieni osa pihattojen lehmistä pääsee laitumelle. Juustoportti on kehittänyt Vapaan lehmän tuoteperhettä ja kaikilla Juustoportin Vapailla lehmillä on laidunnusmahdollisuus. Tämä kertoo Juustoportin ja tilallisten eläinten hyvinvoinnin eteen tehdystä yhteistyöstä ja käytetystä panoksista.

Suomalaisista lehmistä hieman yli puolet elää pihattomallisissa navetoissa, joissa ne liikkuvat sisätiloissa vapaina. Vain osalle näistä on järjestetty ympärivuotinen ulkoilumahdollisuus ja vielä pienempi osa pihattolehmistä pääsee kesäisin laitumelle. Vapaaehtoinen ulkoilu ja kesälaidun ovat lehmille mieluisia, mutta niistä saadaan myös moninaisia hyötyjä. Lehmien jalkaterveydelle on hyväksi kävellä pehmeällä nurmella tai talvella puhdistaa sorkat lumessa. Uteliaina eläiminä lehmien aika kuluu ulkona, kun sateelta tai auringolta pääsee pihaton suojaan.

”Pihattotiloilla ei useinkaan ole helppoa yhdistää laidunnusta ja navetan arkea, joten sen mahdollistaminen on vaatinut työtä tilallisilta. Juustoportti on osallistunut kustannuksiin ja nyt olemme saavuttaneet yhteisen tavoitteen. Tämä on todellinen edistysaskel eläinten hyvinvoinnin eteen tehdystä työstä! ” kertoo Juustoportin vastuullisuudesta vastaava johtaja Niklas Keski-Kasari.

Laidunnuksen katsotaan myös laajentavan luonnon monimuotoisuutta kasvien, eliöstön ja maisemanhoidollisuuden kautta. Maalaismaisemassa nähtävät lehmät ovat myös kulttuuriteko ja ilo ohikulkijan silmälle.

”Kyllä se niin on, että ulkoilevia lehmiä katsellessa tulee itsellekin hyvä mieli. Vastuullisuutta on hyvä viedä eteenpäin, vaikka se toisinaan maksaa ja vaatii työtä. Tutkimusten mukaan kuluttajat arvostavat tuotantoeläinten ulkoilua ja laidunnusta, tämä yhdessä hiilineutraaliuden kanssa tarjoaa kuluttajalle helppoa vastuullisuutta maitohyllyssä.” Keski-Kasari jatkaa.

Valitse Juustoportin Vapaan lehmän maitotuotteet