5/4/2024

Pakkaukset kiertämään

Pakkaukset kiertämään, lajittelu on hyvä tehdä oikein

Hyvä elintarvikepakkaus säilyttää ja suojaa tuotetta ruokahävikiltä. Oikea lajittelu ja kierrätys palauttaa pakkaukset uusiksi tuotteiksi.

 

Lajittelu tarkoittaa jätteiden erottelua eri materiaaleihin, kuten lasiin, muoviin, paperiin ja biojätteisiin.

Kierrätys puolestaan tarkoittaa näiden materiaalien uudelleenkäyttöä ja prosessointia uusien tuotteiden valmistamiseksi. Kierrätyksellä estetään käyttökelpoisten materiaalien joutuminen kaatopaikalle. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä ja ohjeita pakkausten oikeaoppiseen kierrätykseen.

Lajitteluohjeet pakkauksessa

Juustoportin pakkauksiin on lisätty selkokielisiä lajitteluohjeita, jotka helpottavat oikean keräysastian valintaa. Puuttuviin tuotteisiin ohjeet tullaan lisäämään seuraavissa pakkauspäivityksissä.

Erottele eri materiaalit

Erottele jogurttipikarista kartonkikääre, muovipikari ja alumiinikansi erilleen. Kartonkikääreessä olevan repäisynauhan avulla irrottaminen onnistuu helpommin. Kartonkikääreen paikka on kartonkikeräyksessä, muovinen jogurttipikari lajitellaan muovikeräykseen ja alumiinikansi metalliin.

Metallin ja muovin erottaminen voi joskus olla haastavaa, mutta hyvä vinkki on kokeilla rutistustestiä. Rutistamalla jogurttipurkin kannen kasaan, näet selvästi, kumpaan kierrätysastiaan se kuuluu: muovi suoristuu itsestään, kun taas metalli jää ryttyyn.

Korkilliset pakkaukset, kuten välipalajuomat, mehukeitot ja maidot voidaan lajitella kartonkikeräykseen korkin kanssa.

Juustojen muovit laitetaan muovinkeräykseen.

Puhdista tarvittaessa

Jos pakkaus on niin puhdas, ettei siitä tule kotiroskiksessa hajuhaittaa, se on valmis kierrätykseen. Likaisen pakkauksen voi nopeasti huuhtaista tai pyyhkiä esim. talouspaperilla ylimääräisistä ruuantähteistä. Pakkausten huuhteluun sopii pieni määrä vettä, joka voi olla esimerkiksi uusiokäytettyä käsienpesu- tai tiskivettä. Kuumaa vettä tai tiskiainetta ei kannata käyttää, sillä ne kuormittavat ympäristöä turhaan. Jos pakkaus on hankala puhdistaa, sille paras kohde voi olla sekajätteessä.

Lajitellut pakkaukset kiertämään

Kierrätyspisteisiin vietyjen muovipakkausten kohtalo on päätyä muovijalostamoon, jossa ne murskataan, prosessoidaan ja lajitellaan eri muovilaaduiksi. Lopulta ne päätyvät teollisuuden käyttöön ja niistä valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, ämpäreitä tai rakennustuotteita. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa.

Kotitalouksien kierrätyspisteisiin lajittelema kartonkipakkausjäte hyödynnetään lähes kokonaan uusiomateriaalina. Kartonkipakkauksista erotellaan paperikuitu sekä muovit ja metallit toisistaan, muovit kuivataan ja hyödynnetään energiana. Osa kartonkipakkausten sisältämästä alumiinipinnoitteesta erotellaan ja kierrätetään raaka-aineena uusiin tuotteisiin. Kierrätyskartongista tehdään muun muassa aaltopahvin raaka-aineita, pakkauskartonkia, erikoispapereita, laminaattipaperia tai monenlaisia hylsyjä.

Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä, joten sitä voidaan kierrättää yhä uudelleen ja uudelleen. Murskattu metallijäte toimitetaan sulattamoihin, joissa metalliromusta tehdään uutta raaka-ainetta metalliteollisuuden käyttöön. Kierrätettyä metallia käytetään muun muassa: uusissa metallipakkauksissa, polkupyörän rungoissa, lapioissa tai autojen osissa.

Kierrätys on tärkeää

Haluamme kannustaa pakkausten kierrätykseen, se on helppo tapa vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin.

Lisätietoa ja ohjeita

Muista aina noudattaa alueellisia ja keräyspistekohtaisia ohjeita. Lisätietoa kierrätyksestä ja pakkausten lajitteluohjeista löydät esimerkiksi Rinki Oy:n ja oman kuntasi kierrätyspisteiden verkkosivuilta.

Tässä hyvä lajitteluohje https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/

Tutustu Juustoportin tuotteisiin täällä.