29/12/2022

Ruokahävikki pienemmäksi käytännön teoilla

Joka vuosi suuri määrä syömäkelpoista ruokaa päätyy poisheitettäväksi. Lue, miten taklata ruokahävikki omassa arjessa!

Ruokahävikkiä on syömäkelpoinen ruoka, joka syystä tai toisesta ei päädy syötäväksi, vaan se heitetään pois. Hävikkiä syntyy suomalaista kohti keskimäärin jopa 25 kg vuodessa. Omassa arjessa hävikin vähentäminen kannattaa, sillä poisheitetty ruoka aiheuttaa lompakkoon loven ja kuormittaa ympäristöä. Ruoka on parasta syötynä.

Me Juustoportilla osallistumme yhteisiin talkoisiin ruokahävikin vähentämiseksi. Olemme asettaneet tavoitteeksi vähentää oman toiminnan ruokahävikin määrää 63 % vuoteen 2030 mennessä. Yritämme tehdä myös asiakkaillemme ruokahävikin hallinnan hieman helpommaksi: Ultrapuhtaan pakkauslinjan avulla maidossamme on pitkät päiväykset, jolloin hävikkiä syntyy luontaisesti vähemmän. Jogurttimme pakataan taiteltaviin pakkauksiin, jotka helpottavat jogurtin hyödyntämistä aivan viimeiseen pisaraan saakka ja näin vähentävät hävikkiä jopa 40 %. Valmistamme tuotteita eri kokoisiin pakkauksiin, jolloin niistä voi valita itselleen juuri sopivan kokoisen tuotteen. Näiden lisäksi panostamme tuotannossamme tarkkaan ja turvalliseen pakkaamiseen, jolloin tuotteet säilyvät hyvinä ja laadukkaina aina parasta ennen päivään saakka, – usein myös pidempään.

Omaa ruokahävikkiä voi vähentää esimerkiksi näin:

  • Suunnittele etukäteen: Parhaiten vältät hävikkiä suunnittelemalla ostoksesi ja ruokalistasi etukäteen. Näin vähentyy syömättä jääneen ruuan määrä.
  • Arvioi tuotteita aistinvaraisesti: Ruokaa on aina hyvä arvioida katsomalla, haistamalla ja maistamalla. Tällä tavoin voit myös pelastaa tuotteet, jotka todellisuudessa ovat vielä syömäkelpoisia!
  • Valitse itsellesi sopiva pakkauskoko. Monesta tuotteesta löytyy useita eri pakkauskokoja, jotta voit valita juuri sopivan koon omiin tarpeisiisi.
  • Säilytä ruokaa tarkoin: Kylmätuotteet eivät helteessä tai huoneenlämmössä juuri viihdy. Huolehdi siis, että tuotteet säilyvät kylminä kauppareissun loppuun asti, eivätkä ne jää pöytään pitkäksi aikaa ruokaillessa. Maitotuotteille paras paikka on reilusti jääkaapin hyllyillä. Jääkaapin ovi on usein liian lämmin paikka säilytykseen.

+1 vinkki: Hävikistä herkkua!

Pizza on mitä parhain herkku hyödyntää jääkaappiin jääneet juustonkannikat, kastikepurkit ja muut vielä hyvin syötäväksi käyvät tuotteet. Lisää pizzaan rohkeasti uusia makuyhdistelmiä ja herkuttele vielä hieman paremmalla mielellä!

 


Juustoportin vastuullisuus – Kestävän hyvinvoinnin tekoja

Vastuullisuutta on lopulta se, että tehdään aitoja tekoja vastuullisuuden edistämiseksi. Sen takia etsimme jatkuvasti omasta toiminnastamme ja ympäriltämme kohtia, joissa voimme tehdä vastuullisuustekoja kaikista vaikuttavammin. Näin luomme hyvää ympärillemme, niin ympäristölle, ihmisille ja eläimille kuin yhteiskunnallekin. Tutustu, Juustoportin vastuullisuuteen