11/9/2023

Omaa ruokahävikkiään voi vähentää

Hävikin vähentäminen kannattaa, sillä pois heitetty ruoka aiheuttaa loven lompakkoon ja kuormittaa ympäristöä.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 11.-17.9.2023. Kuluttajaliiton mukaan Hävikkiviikko on viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

 

Omaa ruokahävikkiään voi vähentää monin eri keinoin, tässä muutama vinkki.

Suunnittele etukäteen

Parhaiten vältät ruokahävikkiä, kun suunnittelet ostoksesi ja ruokalistasi etukäteen. Näin vähentyy syömättä jääneen ruoan määrä.

Arvioi tuotteita aistinvaraisesti

Ruokaa on aina hyvä arvioida katsomalla, haistamalla ja maistamalla. Tällä tavoin voit myös pelastaa tuotteet, jotka todellisuudessa ovat vielä syömäkelpoisia.

Haista ja maista, älä heitä automaattisesti roskiin!

Valitse itsellesi sopiva pakkauskoko

Monesta tuotteesta löytyy useita eri pakkauskokoja, jotta voit valita juuri sopivan koon omiin tarpeisiisi.

Säilytä ruokaa tarkoin

Kylmätuotteet eivät huoneenlämmössä viihdy. Huolehdi siis, että tuotteet säilyvät kylminä kauppareissun loppuun asti, eivätkä ne jää pöytään pitkäksi aikaa ruokaillessa. Maitotuotteille paras paikka on reilusti jääkaapin hyllyillä. Jääkaapin ovi on usein liian lämmin paikka säilytykseen.

Juustoportin maidot pakataan ultrapuhtaalla pakkauslinjalla, jonka vuoksi niissä on pidemmät päiväykset. Valitsemalla pidempään säilyvää maitoa, vähenee myös ruokahävikin määrä. 

Vinkki

Jos jääkaapissa on maitoa, kermaviiliä tai kirnuvoita, joiden päiväykset ovat käymässä vähiin, pystyt vielä hyödyntämään tuotteita monella tapaa. Tässä yksi herkullinen resepti, lisää löydät nettisivuilta.

Onnellisten pannukakut

noin 20 kpl

AINEKSET

3 kananmunaa
3 rkl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl Vapaan lehmän kevytmaitoa
200 g Juustoportin kermaviiliä
50 g Juustoportin kirnuvoita (+lisäksi paistamiseen)

OHJE

  1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja nesteitä, niin että saat paksun taikinan.
  3. Anna seoksen turvota hetken.
  4. Kuumenna pannu ja laske sen jälkeen levyn lämpötilaa puolella, sillä pannukakut palavat helposti sokerin vuoksi. Käytä paistamiseen kirnuvoita.
  5. Annostele taikinaa pannulle paksuksi kerrokseksi ja paista haluamasi kokoisia pannukakkuja. Nauti pannukakut esimerkiksi marjojen ja kermavaahdon tai vaahterasiirapin kanssa.