12/2/2023

Parasta ennen – parasta edelleen?

Kaikissa elintarvikkeissa on säilyvyydestä kertovat merkinnät. Merkintöjä on kuitenkin kahdenlaisia: Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä. Viimeinen käyttöpäivä on päivä, jonka jälkeen tuotetta ei enää saa käyttää. Sen sijaan parasta ennen -päiväyksen jälkeen elintarvikkeen voi käyttää, mikäli se aistinvaraisesti arvioiden on käyttökelpoinen.

Parasta ennen päiväys kertoo tuotteen säilyttävän tyypilliset ominaisuutensa, kuten ulkonäön, rakenteen, maun ja tuoksun merkittyyn päivään saakka, kun se säilytetään pakkauksessa kerrotulla tavalla. Parasta ennen -päiväyksen jälkeen tärkeintä on aistinvarainen arviointi. Tuotetta voi hyvin käyttää, kun se on arvioitu hyväksi näkö-, haju- ja makuaistein.

Muista säilyttää ruoka säilytysohjeiden mukaisesti ja huolehdi myös esimerkiksi kylmäketjun säilymisestä kaupasta kotiin.

Mitä sitten tehdä tuotteille, joiden parasta ennen -päiväys lähenee tai on jo ylittynyt? Usein niitä voi käyttää sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös leivontaan ja ruuanlaittoon. Maidosta valmistuu pannukakku ja jogurtit tai rahkat voi kaataa smoothieen. Juuston loput voi raastaa lämpimien voileipien päälle, pizzaan tai vaikka uuniruuan kuorrutukseksi. Tuotteiden pakastus ennen päiväystä voi myös toki pelastaa tuotteet, mutta vain silloin kun se tehdään ennen viimeistä käyttöpäivää. Sulatuksessa tulee huomioida nopea käyttö sulatuksen jälkeen sekä riittävä kuumennus.

Älä heitä automaattisesti tuotetta roskiin, vaikka parasta ennen -päiväys olisi jo mennyt!

Mitkä päiväysmerkinnät?

Parasta ennen -päiväys

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa ajankohtaa, johon saakka elintarvike säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena. Elintarviketta voi käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos se näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta.

Viimeinen käyttöajankohta/käyttöpäivä

Viimeinen käyttöajankohta eli viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa käyttää eikä myydä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia tuotteita, kuten esimerkiksi jauheliha ja tuore kala.

Lähde: Ruokavirasto (2021)


Juustoportin vastuullisuus – Kestävän hyvinvoinnin tekoja

Vastuullisuutta on lopulta se, että tehdään aitoja tekoja vastuullisuuden edistämiseksi. Sen takia etsimme jatkuvasti omasta toiminnastamme ja ympäriltämme kohtia, joissa voimme tehdä vastuullisuustekoja kaikista vaikuttavammin. Näin luomme hyvää ympärillemme, niin ympäristölle, ihmisille ja eläimille kuin yhteiskunnallekin.

Tutustu Juustoportin vastuullisuuteen.