30/5/2023

Näin kokoat juustotarjottimen Juustoportin tapaan

Juhlapöydän kruunaa herkullinen juustotarjotin, oli sitten juhlan aiheena vaikkapa valmistujaiset, häät tai syntymäpäivät.

Juustoja varataan noin 20-30 grammaa vierasta kohden, riippuen muun tarjoilun määrästä. Juustolautaselle suosittelemme Brandy-pähkinäjuustoa, joka on yksi maailmanmestarijuustoistamme, sillä se on voittanut World Cheese Awards -juustokilpailussa kultamitalin. Brandyllä ja pähkinäaromilla maustetun juuston kypsytys tapahtuu osittain brandyaltaassa.

Brandy-pähkinäjuuston kaveriksi suosittelemme voimakkaampaa Viinitarhurin juustoa, josta olemme erityisen ylpeitä. Maultaan Viinitarhurin juusto on monikerroksinen ja voimakas, juuri niin kuin kellaroidun juuston kuuluukin. Viinitarhurinjuustoa harjataan kypsytyksen aikana Torresin Sangre de Toro -punaviinin ja yrttien sekoituksella, josta juusto saa ominaisen yrttien, viinin ja kermaisen pähkinäisen tuoksun.

Kolmas suosituksemme on Vuohen Grand Reserve GR, joka on vuohenmaidosta valmistettu pitkään kypsytetty juusto. Se on vaalea, kova, maukas ja vivahteikas juusto, jonka tuoksusta voi erottaa pähkinää, vaniljaa ja kermaa. Vuohen Grand Reserve on palkittu kultamitalilla Tirolissa kansainvälisessä premium-juustojen kilpailussa.

Miedompien juustojen ystäville juustolautaselle kannattaa varata Juustoportin laktoositonta leipäjuustoa. Juustojen oheen sopii herkulliset leivät, marjat, tai hillot. Kokeile esimerkiksi mansikoita, pensasmustikoita, karhunvatukoita tai viinirypäleitä. Hilloista vaikkapa viikunahilloa, appelsiinihilloa tai mustaherukkahilloa. Juustotarjottimen voi koristella pähkinöillä, siemenillä, yrteillä tai syötävillä kukilla.

Ota erikoisjuustot lämpiämään vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, niin maut ja aromit pääsevät esille. Leipäjuusto nostetaan lämpimään vasta juuri ennen tarjolle laittoa. Leikkaa juustot tikuiksi, kolmioiksi tai kuutioiksi. Asettele juustot ja muut tarjottavat kauniille alustalle, koristele halutessasi. Leikkaa juustorasiasta nimitarra ja kiinnitä se cocktailtikulla oikeaan juustoon.

VINKKEJÄ

  1. Jos juhlista jää juustoa yli, käytä se raasteena pitsan tai vaikka kinkku-juustopiirakan päällä.
  2. Katso video erikoisjuustolastamme.

Juustoportin pitkään kypsytetyt erikoisjuustot ovat suomalaisesta maidosta valmistettuja maukkaita juustoja. Nämä juustot valmistetaan käsityönä Jalasjärven liikenneaseman yhteydessä olevassa näyttöjuustolassa ja kypsytetään aidossa juustokellarissa. Juustoportin pitkät perinteet juustojen valmistajana, henkilöstön korkeatasoinen osaaminen sekä laadukkaat raaka-aineet ovat menestyksen salaisuus. Erikoisjuustoista löytyy makuja moneen mieleen, oman suosikit voi löytää rohkeasti kokeilemalla.