Alkuruuat

Näkkileipä piimäjuureen

Valmistusaika vähintään 13 tuntia, josta työaika n. 30 min

40–50 kpl, ø n. 10 cm

Ainekset

YÖN YLI PIIMÄJUURI

4 dl  Juustoportti Vapaan lehmän AB-piimää

15 g  tuorehiivaa

1 rkl  hunajaa

3 dl  ruisjauhoja

 

TAIKINA

2½ tl  suolaa

1 tl   soodaa

2 tl  fenkolinsiemeniä (tai anista tai kuminaa)

1 dl  seesaminsiemeniä

4 dl  täysjyväspeltti- tai vehnäjauhoja

noin 2 dl hienoja spelttijauhoja tai vehnäjauhoja

Ohje

  1. Sekoita piimä, murennettu hiiva ja hunaja keskenään kulhossa. Lisää ruisjauhot ja sekoita velliksi. Peitä kulho liinalla ja anna juuren käydä huoneenlämmössä yön yli.
  2. Lisää seuraavana päivänä suola, sooda, huhmaressa hienonnetut fenkolinsiemenet sekä seesaminsiemenet ja täysjyväjauhot. Sekoita lopuksi vehnäjauhoja taikinaan niin, että taikina muistuttaa muovailuvahaa.
  3. Lämmitä uuni 225 °C:seen.
  4. Leivo taikina tangoksi, ø 3–4 cm. Jaa tanko paloihin ja pyörittele niistä kakkaroita. Kauli tai ajele pulikalla palat pyöreiksi tai suorakaiteen muotoisiksi hyvin ohuiksi (1 mm) levyiksi yksi kerrallaan jauhoja apuna käyttäen. Myös pastakoneella voi rullata ohutta taikinalevyä (telaväli 2 tai 3). Mikäli haluat kauniin pyöreitä näkkäreitä, käytä apuna muottia. Helpommalla pääset, kun kaulit taikinan jauhotetulla pöydällä noin 40 cmx 50 cm kokoiseksi ohueksi levyksi (2 mm), ja jaat sen neliöiksi taikinapyörällä.
  5. Pistele näkkärit haarukalla. Vaihtoehtoisesti voit kuvioida pinnan näkkileipäkaulimella, tai painaa kuvion raastinraudan lappeella.
  6. Siirrä näkkileivät pellille. Paista uunin keskitasolla 5–10 minuuttia, kunnes näkkärin pinta on saanut aavistuksen väriä. Paistoaika riippuu näkkärilevyn paksuudesta. Varo, etteivät ohuet kohdat näkkileivästä pala.
  7. Anna näkkärien jäähtyä peittämättä. Näkkärit säilyvät hyvin kuivassa huoneenlämmössä.

Tarjoa Juustoportin kirnuvoin ja Brandy-pähkinäjuuston ja hunajan kanssa.

Rapea ohut näkkileipä on helppo valmistaa piimästä, josta syntyy herkullisia aromeja kun se valmistetaan yön yli taikinajuureen. Taikinaan käytetään ruisjauhoja, sekä täysjyväspeltti- tai täysjyvävehnäjauhoja, lisäksi leipoutuvuuden kannalta kannattaa käyttää pieni määrä vehnäjauhoja. Mitä ohuemmaksi taikina kaulitaan tai ajellaan pulikalla, sitä rapeampi tulos – mikäli käytettävissä on pastakone, se on kätevä apu.

Tutustu tuotteisiin

Piimä

Kirnuvoi

Brandy-pähkinäjuusto

Resepti: LEIVONTA-kirja, Laine Arja Elina, Readme 2021