Juustotarjotin
Miten koota herkullinen juustotarjotin
Juustotarjotin toimii aina kun valitset tarjottimelle toisiaan täydentävät juustot ja herkulliset lisukkeet. Juustoportin juustoista saat aikaan herkullisen juustotarjottimen juhliin tai illanistujaisiin.
Paljonko juustoja tarvitaan juustotarjottimelle?
- Valitse tarjottimelle 3-5 erilaista juustoa, joista 2-3 kellaroitua juustoa. Ota mukaan muutama muu juusto täydentämään juustojen erilaisuutta.
- Varaa juustoja 20-50 g per henkilö riippuen onko juustotarjotin pääroolissa vai osa tarjoilua
Mitä juustoja valitsen?
Kellaroidut erikoisjuustot
-
- Pehmeät ja aromikkaat: Brandy-pähkinäjuusto, Kantarellijuusto, Pappilan juusto
- Kovat, vahvat ja vivahteikkaat: Viinitarhurinjuusto, Kellarimestarin juusto, Tilsit
- Maustetut: Ruohosipuli-valkosipulijuusto, Paprikajuusto
Kellaroidut vuohenjuustot
-
- Pehmeät ja samettiset: Vuohen Hawarti, Vuohen Brandy-pähkinäjuusto
- Kovat, vahvat ja kermaiset: Vuohen Grand Reserve -juusto, Vuohen Vuoristojuusto, Vuohen Viinitarhurin juusto
- Maustetut: Vuohen valkosipulijuusto, Vuohen Pippurijuusto
Muut juustot
-
- Leipäjuusto
- Isabella kermajuusto
- Halla-juustoa paistettuina viipaleina
3. Kellaroidut juustot otetaan huoneenlämpöön 30-60 min ennen tarjoilua. Näin juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esiin.
4. Juustot on hyvä asetella tarjolle myötäpäivään miedosta vahvaan ja jokaiselle juustolle kannattaa laittaa oma juustoveitsi, että maut eivät sekoitu.
5. Juustot voi myös leikata valmiiksi sopiviin annospaloihin, jolloin esille laitossa voi leikitellä erilaisilla muodoilla. Lisäksi vieraan on helppo ja nopea poimia valmiiksi annospaloihin leikatut juustot omalle lautaselle.
Mitkä lisukkeet sopivat juustojen kanssa?
Erilaiset leivät, keksit, hedelmät sekä hillot ovat perinteisiä juustojen kanssa tarjottavia lisukkeita. Kannattaa rohkeasti yhdistellä juustojen kanssa erilaisia ja uusia makuja.
6. Valitse erilaisia lisukkeita mieltymyksesi mukaan, kokeile rohkeasti uusia makupareja!
-
- Hapanjuurileipä, patonki, ruislastut, siemennäkkäri
- Viikunahillo, kirsikkahillo, aprikoosihillo, appelsiinimarmeladi, mustaherukkahyytelö
- Erilaiset makuhunajat
- Hedelmät ja marjat: Viikunat, viinirypäleet, päärynäviipaleet, omenaviipaleet, mustikat, mansikat, vadelmat
- Suklaa, marmeladi, toffee
- Erilaiset pähkinät ja mantelit
Mitä juomaa juustojen kanssa?
Perinteisesti juustojen kanssa on nautittu punaviiniä, valkoviiniä ja erilaisia jälkiruokaviinejä tai oluita. Mutta tässäkin kannattaa olla rohkea ja kokeilla erilaisia juomia, sillä mikä tahansa omaan makuun sopiva juoma voi parasta juustojen kanssa. Jos mietit, mistä aloittaa, kokeile raikkaita juomia mietojen juustojen kanssa ja täyteläisempiä juomia voimakkaampien juustojen kanssa.
Juomasuositukset
-
- Valkoviini: Chardonnay tai Riesling
- Punaviini: Pinot Noir tai Merlot
- Makeat jälkiruokaviinit
- Myös vahvat oluet sopivat juustojen kanssa nautittavaksi
- Hyvin omenamehu
Voit hakea lisää inspiraatiota nettisivujemme erilaisista resepteistä, esim.
Juustotarjotin Juustoportin tapaan
Brandy-pähkinäjuustoa, pekaanipähkinää ja hunajaa
Viinitarhurinjuustoa, päärynää ja rosmariinia
Vuohen Grand Reserve -juustoa ja hunajaleipiä
Juustoportin pitkään kypsytetyt erikoisjuustot ovat suomalaisesta maidosta valistettuja maukkaita juustoja. Ne valmistetaan käsityönä Jalasjärven liikenneaseman yhteydessä olevassa näyttöjuustolassa ja kypsytetään aidossa kivikellarissa. Erikoisjuustoista löytyy makuja moneen mieleen, omat suosikit voi löytää rohkeasti kokeilemalla.
Rasioissa olevat juustot, sekä Isabella, Halla ja leipäjuustot ovat myynnissä vähittäiskaupoissa kautta maan. Kannattaa esittää toive kaupalle, ellei niitä ole vielä kauppasi valikoimissa. Kauppojen palvelujuustotiskeiltä löytyy eri makuisia Juustoportin juustokiekkoja, sekä tietenkin Juustoportin taukopaikoilta löytyy kaikki Juustoportin juustot. Taukopaikoilla Jalasjärvellä, Mäntsälässä, Kärsämäellä, Ylöjärvellä ja Kuopiossa voit maistella juustoja ennen ostopäätöstä. Sieltä löydät myös kattavan valikoiman oheistuotteita, kuten juustolautasia, -tarjottimia ja -veitsiä, sekä erilaisia hilloja, keksejä, leipiä ja makeita lisukkeita.