Välipalat

Tomaattipiirakka karamellisoiduilla pähkinöillä VEGE (vegaaninen, gluteeniton)

45 min

10-12 palaa

Ainekset

Taikina:
3 dl kaurajauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
100 g vegaanista margariinia
½ dl kylmää vettä

Täyte:
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
75 g purjosipulia tai sipuli varsineen
1 punainen chili
240 g tomaattimaustettua nyhtökauraa
n. ½ dl silputtua tuoretta basilikaa tai 2 tl kuivattua basilikaa
200 g Friendly Viking’s Sour oat KauraKeviä

Pinnalle:
150 g kirsikkatomaatteja puolitettuina, keltaisia ja punaisia
1 dl saksanpähkinöitä
2–3 rkl vaaleaa siirappia

Ohje

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää jääkaappikylmä rasva kuutioituna joukkoon ja nypi ainekset murumaiseksi. Sekoita lopuksi vesi joukkoon. Laita taikina jääkappiin kovettumaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Laita uuni lämpenemään 200 °C:seen.

Valmista täyte. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista öljy pannulle ja leikkaa tomaatit viipaleiksi. Puhdista ja leikkaa purjosipuli renkaiksi, kuullota renkaat öljyssä. Puhdista chili ja poista halutessasi vahvat siemenet (vahvuus on siemenien kannoissa) ja hienonna chili. Lisää chili, aurinkokuivatut tomaatit ja nyhtökaura pannulle. Hienonna mukaan tuoretta basilikaa tai käytä kuivattua maustetta. Lisää lopuksi joukkoon Sour Oat KauraKeviä.

Taputtele taikina jauhotetuin käsin öljytyn piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Kaada täyteseos vuokaan. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia.

Puolita tomaatit piirakan paistuessa. Karamellisoi pähkinät paahtamalla niitä siirapissa pannulla noin 2 minuuttia. Kun paistoaikaa on kulunut 20 minuuttia, nosta piirakka pois uunista, jotta voit asetella piirakan pinnalle tomaatit leikkauspinta ylöspäin. Levitä päälle karamellisoidut pähkinät. Jatka piirakan paistamista vielä noin 5 minuuttia. Vuoan koko vaikuttaa piirakan paksuuteen ja tämä taas paistoaikaan. Mitä pienempi vuoka on, sitä paksumpi piirakka ja pidempi paistoaika.

Resepti: Arja Elina Laine, KAURAKIRJA (Readme 2020)