Alkuruuat

Sieni-kasvispiirakka (VEGE) gluteeniton

Valmistusaika n. 1 tunti, josta työaika n. 20 min

1 piirakka, ⌀ 23–25 cm vuoka, n. 10 annosta

Ainekset

VEGAANINEN JA GLUTEENITON PIIRAKKAPOHJA

2 dl   tummaa tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai kikhernejauhoja

1 dl  perunajauhoja

½ tl  leivinjauhetta

½ tl  suolaa

100 g  vegaanista leivontamargariinia

1 dl  Friendly Viking’s Sour Oat (kaurapohjainen vegaaninen vaihtoehto kermaviilille)

 

VOITELU

1 rkl  vegaanista margariinia

 

TÄYTE

noin 2 kevätsipulia varsineen

2  valkosipulinkynttä tai 1 rkl keltaista currytahnaa

1 rkl  rypsiöljyä

noin 7 dl kantarelleja, suppilovahveroita tai muita tuoreita sieniä (n. 200 g ryöpättyjä)

1 iso  paprika, punainen tai keltainen (200 g)

1 tl  rouhittua viherpippuria

1 tl  suolaa

2–3 rk  kurpitsan- tai pinjansiemeniä

1½ dl  Friendly Viking’s Sour Oat (kaurapohjainen vegaaninen vaihtoehto kermaviilille)

 

PINNALLE

2 rkl  kurpitsan- tai pinjansiemeniä

1 tl  rypsiöljyä

hiven suolaa

Ohje

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää kylmä rasva kuutioituna joukkoon ja nypi ainekset murumaiseksi käsin tai sekoita monitoimikoneen kulhossa leikkuuterällä. Sekoita joukkoon Sour Oat. Siirrä taikina jääkappiin kiinteytymään täytteen valmistamisen ajaksi.
  2. Lämmitä uuni 200 °C:seen. Voitele piirakkavuoka.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä pannulla. Silppua sienet ja lisää ne mukaan paistumaan. Hauduta n. 5 min, kunnes sienten neste on haihtunut. Mausta mieleiseksi. Silppua sipulinvarret ja paprika, lisää ne sekä mausteet ja siemenet mukaan. Ota pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä ilman kantta. Sekoita mukaan Sour Oat.
  4. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Jos aikaa on, voit laittaa pohjan vielä hetkeksi kylmään.
  5. Levitä täyte pohjan päälle. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 25–30 min, kunnes pintaan syntyy kaunis paistoväri.
  6. Paahda halutessasi pinnalle siemenet kuumalla pannulla tilkassa öljyä, mausta hitusella suolaa. Ripottele siemenet kypsän piirakan päälle.

VINKKI

KASVISPIIRAKKA

Käytä sienien tilalla n. 4 dl pilkottuja kasviksia, esimerkiksi parsakaalia, kukkakaalia ja fenkolia.

Tutustu tuotteisiin

Sour Oat

Resepti: LEIVONTA-kirja, Laine Arja Elina, Readme 2021