Jälkiruuat

Juhlapäivän jälkiruokaherkku

alle 1 tunti

4 annosta

Ainekset

Paahdettu valkosuklaa:
100 g Valkosuklaata

Rapeat kaurakeksit:

50 g Juustoportin laktoositonta kirnuvoita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
1 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
1 pieni kananmuna

Suolakinuski:

2 dl Juustoportin laktoositonta kuohukermaa
1.5 dl fariinisokeria
1 tl karkeaa merisuolaa/sormisuolaa

Arktiset marjat:

100 g mustikoita
100 g karpaloita tai puolukoita
Vaniljainen kermavaahto:
2 dl Juustoportin laktoositonta kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

Ohje

Paahdettu valkosuklaa:

  1. Kuumenna uuni + 180 asteeseen
  2. Paloittele valkosuklaa leivinpaperoidulle pellille
  3. Paista uunin keskiosassa 5-10 minuuttia, kunnes valkosuklaa muuttuu vaalean ruskeaksi. Valkosuklaan paahtamisen kesto riippuu suklaan paksuudesta ja uunin tehosta, muista tarkkailla paistoa!

Rapeat kaurakeksit:

  1. Laita uuni kuumenemaan + 200 asteeseen
  2. Sulata voi kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä.
  3. Sekoita sokerit keskenään ja lisää sulatettuun voihin.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kattilaan.
  5. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.
  6. Nostele taikinaa leivinpaperoidun pellin päälle pieniksi ympyröiksi. Ei haittaa vaikka muoto ei olisi pyöreä, sillä keksit murskataan jälkiruokaan!
  7. Paista uunin keskitasolla 5-8 minuuttia, kunnes keksit saavat kullan ruskean värin

Suolakinuski:

  1. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja kiehauta seos.
  2. Kun seos on kiehahtanut, laske lieden lämpöä ja keitä seosta miedolla lämmöllä (1-6 asteikolla 2 on sopiva).
  3. Noin 15 minuutin jälkeen, kun kinuski paksuuntuu ja on valmista (voit tehdä vesilasitestin) siirrä kattila pois liedeltä ja lisää suola. Siirrä kinuski jäähtymään. Huomaa, että kinuskin valmistumisaika on ohjeellinen ja siihen vaikuttaa kiehumislämpötila- ja aika!

Arktiset marjat:

  1. Lisää marjat, kun kokoat annoksia
    Vaniljainen kermavaahto:
  2. Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää sokeri

Annosten kokoaminen:
Kokoa annokset oman mielesi mukaan tai kerroksittain niin että alimpaan kerrokseen tulee suolakinuskia ja päällimmäisessä kerroksessa näkyy kaikki komponentit.
Saat annoksista täysin laktoosittomat, kun jätät paahdetun valkosuklaan pois.